Mogelijke doelen van je eigen website

Website laten maken

Websites worden niet voor zichzelf gemaakt. Natuurlijk is er de mogelijkheid om de technologie uit te proberen en het onderwerp webdesign als het ware experimenteel te benaderen. Voordat u een nieuwe website plant, moet u precies weten wat het doel van deze website is of deze zo goed mogelijk definiëren. U kunt beginnen met een vrij ruwe, trefwoordachtige beschrijving van het doel en deze vervolgens verfijnen.

Er moet voor worden gezorgd dat ook dit doel kan worden bereikt. Stel doelen moeten over het algemeen slim zijn: specifiek, meetbaar, actiegericht, realistisch en tijdgebonden. Een doelformulering als “De website moet zoveel mogelijk bezoekers hebben” is in deze zin geen slim doel, omdat “zoveel mogelijk” niet meetbaar en niet specifiek is.

Het zou beter zijn: “De website moet binnen zes maanden 1.000 bezoekers per dag bereiken.”

Met deze formulering van doelstellingen wordt echter niets inhoudelijk bepaald. Hoe moet men uit deze doelformulering activiteiten afleiden die dit doel ondersteunen? We hebben daarom inhoudelijke criteria nodig. Dit wordt verkregen door naar andere websites te kijken en te analyseren welke informatie of service ze bieden.

Systematiek

Er zijn veel verschillende doelen die men zou willen bereiken met een website die open is voor het publiek. Er zijn ook websites die alleen toegankelijk zouden moeten zijn voor een besloten groep gebruikers. Dit sluit gesloten gebruikerssites uit, zoals tools voor teamsamenwerking, enz. Hierdoor kunnen we onderscheid maken tussen de volgende, vaak nagestreefde websitedoelen (klik op de term voor meer details over de afzonderlijke categorieën):

  • Websites voor de zelfpresentatie van bedrijven en andere organisaties
  • Leadgeneratie
  • Product verkoop
  • Gemeenschap
  • Up-to-date informatie verstrekken
  • gemengde vormen
  • Catalogi, mappen, zoekmachines

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, zijn er verschillende categorieën voor het classificeren van websites. Er wordt ook vaak een indeling gemaakt naar het type inhoud en het karakter van een site, bijvoorbeeld een indeling naar termen als “nieuws”, “entertainment”, “sport” enz.

Een dergelijk inhoudsgericht categoriesysteem werd bijvoorbeeld geïmplementeerd in het Open Directory Project (www.dmoz.de). Dit catalogusproject is sindsdien verlaten. Evenzo werden categoriesystemen toegepast volgens het onderliggende bedrijfsmodel van de site. Eerdere onderscheidingen en classificaties omvatten categorieën zoals “portal”, “e-commerce”, “media”, “software”, “webservices” en “gaming”.

Zoekmachines gebruiken uiteraard ook categorisaties, maar volgens hun eigen, niet-openbare classificaties. Men kan ervan uitgaan dat dit automatisch gebeurt op basis van trefwoorden (centrale termen), trefwoordrelevantie en andere criteria.

Een andere, meer globale systematisering:

  • Privéwebsites
  • Entertainmentwebsites
  • Bedrijfswebsites (bedrijfs)
  • Brandingwebsites
  • Informatieverstrekkende websites
  • Functionele websites
  • E-commercewebsites
  • Community-websites
  • Les- en leerwebsites
  • Zoekmachines en catalogi

We laten ons leiden door onze eigen structuur, die sterk is gebaseerd op de doelen van de website en de neiging heeft om inhoudelijke aspecten te negeren. Naar onze mening weerspiegelt deze classificatie de realiteit en diversiteit van de websites die door Gongo worden gehost.

Het doel van de website bepaalt de behoefte en daarmee de eisen aan webhosting Met betrekking tot verdere beslissingen is het de moeite waard om u in een vroeg stadium toe te leggen op een duidelijk omschreven oriëntatie van de geplande website.

U hoeft zich niet aan een van de categorieën te houden of naar een specifiek systeem te verwijzen. Het is belangrijk dat je met een helder concept uit deze fase van vooronderzoek komt. Dit maakt het voor u gemakkelijker om beslissingen te nemen, zoals het kiezen van een hostingpakket of een servertype. Daarnaast kun je dan beter bepalen wie de website moet realiseren. Jij of een webdesigner.

De website kan worden gemaakt met behulp van de doe-het-zelf-methode. Dit betekent dat jij, die de website wilt realiseren, al het werk of in ieder geval het meeste werk zelf doet. Dit lijkt zeker de goedkoopste optie. U moet echter een overeenkomstig tijdsquotum plannen. Uiteraard is het ook mogelijk om een ​​professionele webdesigner de website laten maken.

Het belangrijkste op dit punt is dat er duidelijkheid is over wat de website moet doen. Hierdoor krijgt u ook een beter beeld van de benodigde inspanning en de te verwachten totale kosten.

Mogelijke doelen van je eigen website
Schuiven naar boven